Skałecki Jan

Skałecki Jan( 1913- 1991), urodzony 8 czerwca 1913r. w Herne ( Niemcy). W  latach 1925-1934 uczęszczał do Gimnazjum w Gostyniu, gdzie w 1934r. zdał maturę. Po maturze i szkoleniu w Podchorążówce odbył  w Belgii studia w Wyższej Szkole Handlu Morskiego. Po odbytym stażu w Anglii wrócił 1937r. do kraju i pracował w Gdyni jako makler portowy.

Brał udział w wojnie obronnej w 1939r. i ,,cudem” uniknął aresztowania  i wywózki do Katynia. Ukrywając się na terenie Generalnej Guberni, działał w konspiracyjnych organizacjach podziemnych.

W 1945r. po wojnie wrócił do Gdyni i rozpoczął pracę w rybołówstwie morskim- był jednym z założycieli pierwszej w Polsce Spółdzielni Rybackiej. Cieszył się opinią wybitnego fachowca oddanego sprawom rozwoju tej branży. Za całokształt pracy został odznaczony srebrną i złotą odznaką ,, Zasłużony Pracownik Morza” oraz ,, Zasłużony Pracownik Dalmoru”, z którego w 1978r. odszedł na emeryturę. Zmarł 21 grudnia 1991r. w Gdyni.

Informacje od żony Wandy Skałeckiej z Gdyni.