Hejnowiczówna Zofia

Hejnowiczówna Zofia urodziła się 2 marca 1921 roku w Gostyniu, córka Mieczysława i Heleny z d. Czwójdzińskiej. Uczęszczała do Gimnazjum w Gostyniu, które ukończyła w 1939 roku, w roku, kiedy na Jej oczach rozstrzelany został na Rynku w Gostyniu ojciec, Mieczysław Hejnowicz. Podczas wojny wysiedlona pod Warszawę, gdzie działała w AK, a następnie wzięła udział w Powstaniu Warszawskim.

W 1945 roku została ranna od sowieckiej kuli. Po wojnie studiuje romanistykę na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, z powodu choroby matki przerywa, ale kontynuuje w latach 1958-1963. Do roku 1974 pracowała w czasopiśmie „Lingwista”. Następnie odbyła liczne podróże zagraniczne na polskich statkach handlowych, relacje z nich publikowała w „Przewodniku Katolickim”.

Zofia Hejnowicz Naglerowa- Portalska jest autorką tomu opowiadań „Chmury nad domem”, dramatycznych wspomnień wojennych, a także reportażu z rejsu na frachtowcu m/s „Stefan Czarniecki’’, Kierunek: Indie, powieści Mimoza oraz Sodalita. Dziennik podróży. Od 1989 roku mieszkała w Londynie. Zmarła 27 marca 2011r. w Gostyniu i została pochowana na cmentarzu w Gostyniu.

Informacje na obwolutach wydanych książek