Włodarska Maria

Włodarska Maria ( 1913-1973), urodziła się 1 lutego 1913r. w Gostyniu. Po ukończeniu szkoły powszechnej uczęszczała w latach 1923-1932 do Gimnazjum w Gostyniu, gdzie zdała maturę w 1932r. Następnie pracowała w sklepie rodziców usytuowanym przy ul. Św. Ducha w Gostyniu. W czasie okupacji pracuje w „Magistracie”, a w 1941 r. wychodzi za mąż za Bogdana Mrozka, kolegę z klasy. Pod koniec wojny znalazła się na przymusowych robotach tzw. „einstatzu”.

Po wojnie nie podjęła już pracy zawodowej, wiernie towarzysząc mężowi. W 1947r. wyjeżdżają oboje do Krakowa, gdzie Bogdan Mrozek kończy studia i uzyskuje dyplom inżyniera architekta. Małżeństwo Mrozków przenosi się do Poznania i losy swoje wiąże z tym miastem na zawsze.

Maria Włodarska – Mrozkowa  przejęła wszelkie obowiązki na siebie, aby mąż mógł bez reszty oddać się pracy zawodowej. Podzielała zainteresowania męża tak dalece, że zaczęła studia na Wydziale Historii Sztuki  Uniwersytetu Poznańskiego. Towarzyszy mężowi, wędrując po Wielkopolsce i ziemi kluczborskiej w poszukiwaniu drewnianych kościołów.

Maria Włodarska zmarła w 1973r, została pochowana na cmentarzu w Gostyniu.

Informacje od  Marii Koniecznej z d. Mrozek z Gostynia