Trafas Aleksander

Trafas Aleksander ( 1910-1961), urodził się  16 lipca 1910r. w Miejskiej Górce (pow. rawicki). W okresie nauki szkolnej mieszkał z matką w Krobi. 1 września 1922r. przyjęty został do Gimnazjum  w Gostyniu i mieszkał w Konwikcie O.O. Filipinow na Świętej Górze. Maturę zdaje w 1930r. W latach 1930-1932 studiuje na Wydziale Hutnictwa Akademii Górniczej w Krakowie.

W latach 1933-1934  na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu Jagiellońskiego kończy Wyższy Kurs Spółdzielczy. W kwietniu 1935r. bierze ślub z koleżanką z gimnazjum Jadwigą Karłowską. Po ślubie  Jadwiga i Aleksander Trafasowie przeprowadzili się do Lwowa. Aleksander Trafas kontynuował pracę w Lwowskiej Izbie Rolniczej, rozpoczętą w Krakowie w tejże instytucji jako referent do spraw spółdzielczości rolniczej. W roku 1936 urodziła się córka Róża, w 1939 syn Kazimierz. Wybuch wojny zastał rodzinę we Lwowie, skąd w listopadzie 1939r. ratowała się ucieczką do Krakowa. Okres okupacji rodzina spędziła w Krakowie ( 1939-1944) i w Brwinowie pod Warszawą (1944-1945). Aleksander Trafas  pracował w Sandomiersko- Wielkopolskiej Hodowli Nasion jako inspektor hodowli. Po wojnie rodzina przeprowadziła się do Leszna, gdzie Aleksander Trafas kontynuował pracę w SWHN w majątku Antoniny na stanowisku dyrektora. W Lesznie urodził się w 1950r. syn Tomasz. Do 1953r. rodzina przebywała w Lesznie, a następnie przeniosła się do Krakowa. Aleksander Trafas pracował w Krakowie w Biurze Wojewódzkim Centrali Nasiennej do ostatniej chwili. Zmarł nagle 19 kwietnia 1961r.

Informacje od córki  Róży Kubiak z Krakowa