Baran Eugeniusz

Eugeniusz Baran urodził się 21 lipca 1935 roku w Szelejewie, gdzie ukończył szkołę podstawową. W 1950 roku został przyjęty do Gimnazjum i Liceum im. Ziemi Gostyńskiej w Gostyniu. Pracę nauczycielską rozpoczął 1 września 1954 roku w Szkole Podstawowej w Szelejewie jako nauczyciel kontraktowy. Kwalifikacje pedagogiczne zdobył w 1955 roku uzyskując świadectwo dojrzałości Liceum Pedagogicznego w Krotoszynie. W latach 1957-1960 kontynuował naukę w Studium Nauczycielskim w Poznaniu na kierunku fizyka.

W 1960 roku ożenił się i razem z żoną pracował w Szkole Podstawowej w Szelejewie, wychowali córkę i syna.

W 1978 roku Eugeniusz Baran uzyskał dyplom - kwalifikacje równoważne Wyższym Studiom Zawodowym z fizyki we Wrocławiu. W 1969 roku Wydział Oświaty i Kultury

w Gostyniu powierzył mu obowiązki kierownika Szkoły Podstawowej w Szelejewie.

Od 1 września 1973 r. pełnił funkcję dyrektora tej szkoły. Oprócz pracy dydaktyczno- wychowawczej w szkole był współorganizatorem i nauczycielem Szkoły Przysposobienia Rolniczego w Szelejewie. Uczył matematyki, fizyki i chemii. Był społecznym drużynowym

Drużyny Harcerskiej w Szelejewie, społecznym inspektorem pracy przy Radzie Zakładowej w Piaskach. Wyróżniony został jako zasłużony działacz Ruchu Spółdzielczego. W 1975 roku odznaczony złotym krzyżem zasługi, a 1978 Nagrodą Ministra Oświaty i Wychowania za osiągnięcia w pracy dydaktyczno- wychowawczej.

Przygotowywał młodzież do uczestnictwa w konkursach matematycznych, fizycznych oraz chemicznych. Uczniowie zdobywali dobre wyniki i miejsca w gminie i byłym powiecie.

Wiele czasu poświęcał pracy z młodzieżą w kółku sportowym. W latach 1954-1964 prowadził różne formy pracy z młodzieżą i starszym społeczeństwem: kursy, wykłady Towarzystwa Wiedzy Powszechnej, szkołę dla pracujących. Po 31 latach pracy w zawodzie nauczyciela przeszedł na emeryturę. Był ceniony jako nauczyciel i człowiek.

Zmarł nagle 1 października 2001 roku.